دی اکسید کربن؛ خطری در بیخ گوشمان
از زمان گسترش موتورهای بخار در حدود سال 1850، دی اکسید کربن هوا که تقریباً در حد طبیعیش بود، شروع به بالا رفتن کرد. یه خبر بد اینه که نه تنها تو این 170 سال دی اکسید کربن هوا کم نشده، بلکه سال به سال هم میزانش بیشتر شده. حتی همین الان هم رو به فزونی داره! اوجگیری مقدار دی اکسید کربن امروز به عنوان یک بحران برای زمین هست چون مقدارش 425 ppm رو هم رد کرده. (مقدار طبیعی زیر 300 میباشد)
فهرست مطالب
(مجموعه موشن گرافیک یک سیاره مریض-قسمت پنجم)
قسمت چهارم را از اینجا مشاهده کنید.
در قرن 18 میلادی که تازه موتوربخار اختراع شد، همه از این وسیلۀ بهروز، شگفتزده شدند. اما کسی اون موقع حواسش به آینده نبود.
اما من و شمایی که امروز داریم زندگی میکنیم این سوال برامون پیش میاد که این همه دی اکسید کربن از کجا اومد؟
شاید بگین افزایش جمعیت یا توسعۀ شهرها دلیلشه. اما ریشۀ اصلی، سبک زندگیِ پرمصرف ماست. چون ما برای وسایلی که روزانه استفاده میکنیم نیاز شدیدی به انرژی داریم. باید بدونین عطش مصرف، عواقب خطرناکی برای سیارۀ ما داره.
نیاز به انرژی رو با سوزوندن زغال سنگ، گاز یا نفت برطرف میکنیم. چیزایی که از موجودات و فسیلهای مدفون در زمین به دست میاد و بهشون سوختهای فسیلی میگیم. زندگی و رفاه ما امروزه به سوختن زغالسنگ در نیروگاه برق، نفت یا گاز طبیعی وابستست.
درسته که سوختهای فسیلی پرِ انرژیاند اما یه مشکل بزرگ هم دارن: سوزوندن و مصرف اونها باعث تولید کربن میشه.
در سال 2009 به طور معمول هر فرد 17 تن دیاکسیدکربن در یک سال تولید کرده که معادل چیزیه که 4 تا فیل غول پیکر روی هم درست میکنن!
این دی اکسید کربنها توی جو زمین انباشته میشن و همونطور که در قسمت قبل دیدید با یه معادلۀ ساده باعث اثر گلخانهای و تغییرات اقلیمی میشن: دی اکسید کربن بیشتر = گرمای بیشتر.
تمام دانشمندان و دولتها دیگه میدونن که دی اکسید کربن، بیش از توان زمین تولید میشه. برای نجات زمین از بحرانهای آب و هوایی توافقنامههای بینالمللیای هم منعقد گردیده تا کمی جلوی انتشار کربن رو بگیرن. یکی از اهداف این توافقنامهها اینه که سوختهای پاک جایگزین سوختهای فسیلی بشه.
اما تا وقتی که جدیتر همه ما برای کاهش تولید کربن دست به کار نشیم، چرخه حیات، نجات پیدا نمیکنه.
قسمت بعدی رو میتونید در اینجا ببینید.
نظرات
دیدگاههای ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهدشد.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.