نتایج تغییر اقلیم روی زندگی ما
تا حالا اسم حیوانی به نام "پایکا" رو شنیدید؟
"پایکا"ها موجوداتی بین خرگوش و موشاند که به دلیل نیاز طبیعیشون به سردی هوا، باید در مناطق سرد کوهستانی زندگی کنن.
ولی اگر دمای هوا از 25 درجه، پایینتر بیاد این زبونبستهها به سرعت میمیرن.
طبییعتشناسهایی که زندگی اونها رو زیر نظر دارند متوجه شدهاند که پایکاها برای فرار از مرگ و گرما، مجبورند به مناطق مرتفعتر کوچ کنند که هنوز سرده.
ولی دما داره روز به روز بالاتر میره... اصلا مگه چقدر پایکاها میتونن بالاتر برن؟! بالاتر از قله که جایی نیست! با وضع فعلی، انقراض پایکاها فقط دیر و زود داره.
فهرست مطالب
(مجموعه موشن گرافیک یک سیاره مریض-قسمت ششم)
مشاهده قسمت قبلی (قسمت پنجم).
تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین چیزی نیست که در آینده انتظار نتایج اون رو بکشید... نه...
اثرات این مشکل از همین چند سال پیش – یعنی از جوونی پدربزرگ، مادربزرگهامون – شروع شد و هنوز هم با سرعت باقیست.
یعنی نتایج و اثرات تغییرات اقلیمی زمین، همین حالا داره دور و برمون اتفاق میافته و زندگیمون رو زودتر از چیزی که فکر میکنین تغییر میده.
پایکاها یک مثال کوچک اما دردناک از نتایج تغییرات اقلیمه.
داستان امروز پایکاها، واقعیت فردای ما انسانها و بقیهی موجوداته که نشون میده چطور به خاطر تغییرات دمایی وادار به مهاجرت و محکوم به فنائیم.
ما توی یه "چرخه" زندگی میکنیم. از بین رفتن یه موجود باعث رقمخوردن سلسله اتفاقات دیگهای میشه: مثلا شکارچیها غذای کمتری گیرشون میاد و در نتیجه موجودات جونده و آفات، تعدادشون از تعادل خارج میشه.
مزارع و دامها و از همه مهمتر انسانها زندگیشون وابسته به تعادل دماست. اون هم به خاطر تأثیر مستقیمی که دما روی یه چیز مهم میذاره: چرخهی آب.
همین حالا توی بسیاری از مناطق سردسیر، به جای برف، بارون مییاد که نمیتونه زمستون روی کوهها و یخچالها ذخیره بشه. این برف مهمه چون به تدریج در بهار و تابستون آب میشه و به دریاچهها و رودخونهها حیات میده.
اما گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی خیلی زود همه جا رو به مناطق گرم و خشک تبدیل میکنه که یه قطره آب هم توش پیدا نمیشه.
اون چرخه آبی که هزاران ساله توی منطقه شماست، به زودی از بین میره چون چرخه شارژ شدنش توی زمستون و مصرفش توی بهار از قبلتر از بین رفته که آب ناچیزی برای ماههای گرم سال نگه میداره تا عطش مزارع و دام رو بر طرف کنه.
حسابش رو بکنید که این اتفاقات نه فقط برای یه اقلیم توی ناکجاآباد، که برای کل زمین داره میافته!
برنامه بعد بازم درباره عمق فاجعهای که در انتظارمونه صحبت میکنیم.
قسمت هفتم رو میتونید در اینجا ببینید.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.