گرمایش زمین با تغییرات اقلیم در سرتاسر جهان

وقتی زمین گرم میشه، آب زیادتری بخار شده و گرما و رطوبت جو، بالا میره. این اتفاق باعث به وجود اومدن گرماهای سوزان، باران‌های شدید و به هم خوردن تعادل هوا میشه.

تعجب نکنید اگه خشکسالی قسمت‌مون شده... چون گرما همۀ منابع آبی‌مون رو بخار کرده و به جاش گرد و غبار برامون گذاشته و هوای آلوده شده نتیجه‌ش...

(مجموعه موشن گرافیک یک سیاره مریض-قسمت هفتم)

سال 2010 توی مناطق غربی روسیه، دمای هوا برای چند هفته بالای 100 درجۀ فارنهایت (38 درجه سانتی گراد) شد. این بالاترین دمایی بود که روسیه به خودش دیده بود. ولی این فقط شکستن رکورد گرما توی روسیه نبود، بدترین موج گرما توی 1000 سال گذشته تا اون زمان هم بود.

اون سال گرمای هوا توی جنگل‌های اطراف مسکو آتیشی به پا کرد که متاسفانه دودش باعث کشته شدن 700 نفر در روز شد.

مشاهده قسمت ششم. توی شش قسمت متوجه شدیم گرمایش زمین، حیاتِ روی زمین رو تهدید می‌کنه و اثرات تغییرات اقلیمی داره خیلی زود خودش رو در همه جا نشون میده. اما چطور؟

علاوه بر حادثه روسیه در سال 2010، همون موقع‌ها توی اوگاندا قسمت زیادی از برف‌ روی کوه‌ها توی یه سال آب شد و دیگه خبری از بارون‌های هر ساله که کشاورزی به اون وابسته‌ست، نبود. کشاورزها هم برای فرار از گرما، مجبور شدن روی زمین‌های مرتفع‌تری کشت و کار کنن.

با گرم شدن هوا، پشه‌های مفیدی که اونجا وجود داشتند هم، میدون رو برای پشه‌های مالاریا خالی کردند که شیوع این مرض رو به دنبال داشت.

در شمال شرق آمریکا هم تولید بعضی محصولات غذایی با مشکل روبرو شدن. مثل شربت شیرۀ افرا. این مادۀ غذایی از شیرۀ درخت افرا گرفته می‌شه که درخت برای ساخت این شیره نیاز به سرمای زمستون داره.

اما با کوتاه شدن سرمای واقعی زمستون، تولید این شیره کاهش زیادی داشته. تا جایی که شاید تا چند سال دیگه یه قطره‌ش هم پیدا نشه.

گرمایش جهانی زمین تغییرات اقلیم در جهان سایت چرخه حیات

توجه کنین که تولید آب و نون و مایحتاج اولیه به تعادل دما نیاز داره که اگه نجنبیم، تغییرات سریع آب و هوا، همین‌ها رو هم از چنگ‌مون درمیاره!

شاید با خودتون میگین اگه گرمایش زمین به جاهای خطرناک رسیده، پس چطور هنوز زمستون‌ها سرد می‌شه و برف میاد؟

یادتون باشه که صحبت سر تغییرات اقلیمیه که گفتیم میانگین دما توی 30 ساله.

رویدادهای آب و هواییِ خاصی مثل امواج سرما، بارش برف زیادِ یهویی هنوز هم پیش میاد اما در صورت بالا موندن میانگین دما، زمستون‌ و سرماهای کوتاه‌تر و تابستون‌های طولانی‌تر و داغ‌تری رو به چشم خواهیم دید.

برای دیدن قسمت بعدی اینجا کلیک کنین.

اخبار حیات:
مستند پیشنهادی:

Tom Watt Smith

Drowning in Plastic سفری تکان‌دهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیون‌ها تن از آن وارد اقیانوس‌های جهان می‌شود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسی‌های علمی دقیق نشان می‌دهد که چگونه زباله‌های پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیک‌ها، زندگی دریایی و زیست‌کره ما را تهدید می‌کنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافته‌اند. آیا می‌توان راه‌حلی برای این معضل یافت؟...

کتابچه پیشنهادی:

سارا قبادی، فرهاد خسروانی

بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل می‌دهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیست‌محیطی اهمیت قابل توجهی دارد.