اقیانوسها پس از تغییرات اقلیمی
اقیانوسها سرجمع 70 درصد از زمین رو تشکیل میدن و تا جایی که میدونیم حدود 230 هزار گونه رو توی خودشون نگه میدارن.
اما این، همهی عظمت اقیانوس نیست. تخمین زده میشه تنوع موجودات دریایی شاید ده برابر بیشتر از این حرفها باشه.
حیاتِ روی خشکی، به اقیانوسها وابستهست: آبهای تبخیر شده از اقیانوسها بزرگترین منبع بارندگیاند ... جریانهای کوچیک و بزرگ اقیانوسی با متعادلکردن دمای دریا، تعیینکنندۀ الگوی آب و هوایی خشکیها هم هستند.
فهرست مطالب
(مجموعه موشن گرافیک یک سیاره مریض-قسمت هشتم)
قسمت هفتم را از اینجا ببینید. درسته که ما اقیانوس رو به چشم بازار بزرگ خوراکهای مختلف میبینیم اما میدونستین توی 200 سال گذشته اونها حدود 118 میلیارد تن کربندیاکسید رو از هوا به خودشون جذب کردهن؟
همونطور که زیاد شدن کربندیاکسید توی هوا خوفناکه، داد دریا رو هم درمیاره. چرا؟ چون وقتی دیاکسیدکربن با آب دریا قاطی میشه، چیزی به اسم اسیدکربنیک به وجود میاد که برای ادامه حیاتِ موجودات دریایی مثل سمّه و زنجیرۀ غذاییِ دریا رو مختل میکنه. این طور که با اسیدیشدن آب دریاها اول از همه مرجانهای دریایی از بین میرن.
این یعنی حکم تخلیه برای موجودات کوچیکی که درون و اطراف اونها زندگی میکنن. در صورتی که تغییرات اقلیمی تا سال 2050 ادامه پیدا کنه، باید گفت اگه پشت گوشمون رو دیدیم، صخرۀ مرجانی رو هم میبینیم!
یادمون باشه طبیعت یه چرخۀ به هم پیوستهست. اگه مرجانها که یکی از بزرگترین زیستگاههای زمینن از بین برن، یعنی باید با خیلی دیگه از موجودات هم خداحافظی کنیم.
نمودار زیر، میزان اسیدیشدن آب اقیانوس را نشان میدهد.
تازه اسیدیشدن، فقط یه قلم از مشکلات دریاست.
مثل گرمشدن هوا، اقیانوس هم در حال گرم شدنه. این اصلا خبر خوبی نیست چون آب گرم، خیلی کمتر از آب خنک قابلیت جذب اکسیژن رو داره و نمیتونه اکسیژن مورد نیاز موجودات دریا رو تامین کنه و اینچنین اونها میمیرند. برای همینه که زیرِ دریاها که تا دیروز پر از موجودات رنگارنگ بود، بیابونهای وسیعی داره درست میشه که هیچ موجود زندهای توش دووم نمیاره.
اقیانوس گرم، حجمش هم بیشتره. چون آب با گرمشدن منبسط میشه و سطح آب بالا میاد.
از طرف دیگه یخها توی خشکی هم با آبشدنشون به بالا اومدن سطح دریا، سرعت بیشتری میدن.
باید تا آب از سر ساکنان زمین نگذشته، دست به دست هم بدیم و برای نجات چرخۀ حیات، روش زندگیمون رو تغییر بدیم.
برای دیدن قسمت بعدی اینجا کلیک کنید.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.