تغییرات اقلیمی، یک تهدید واقعی!
توی شهرای بزرگ، روزای هوای پاک در یک سال به تعداد انگشتای دو دست رسیده. دیگه به این راحتیا خبری از بارش برف تو خیلی از ماطق کشورمون نیست. گرد و غبار نفس خیلی از هموطنا رو گرفته. گرمای هوا در تابستانها که فصل دوست داشتنی بچههاست، بیداد میکنه. خیلی از رودهامون خشک شدن و تالابها هم در معرض خشکی کامل قرار گرفتند. درختا و فضای سبز تحمل این بیآبی و گرمای بیسابقه رو ندارن. از طرفی، شاهد این هستیم که از بین رفتن فضای سبز، تاثیرش رو بر زندگی حیوانات هم گذاشت و زندگی اونا هم داره به سختی میگذره و تعداد و گونههاشون رو به کاهش و در خطر قرار گرفتند.
فهرست مطالب
(مجموعه موشن گرافیک یک سیاره مریض-قسمت اول)
علت این همه آسیبی که به طبیعت وارد شده چیه؟ اگه قرار باشه همین روند ادامهدار باشه که دیگه سنگ رو سنگ بند نمیشه! باید به علت این قضایا خوب فکر کرد. باید به این اندیشید که انسان به عنوان کسی که قدرت عقل و انتخاب داره چه نقشی در پدید اومدن این فجایع داشته و الان چه وظیفهای در حل مشکلات و بازگشت به حالت مطلوب گذشته داره؟
با شما هستیم در یک مجموعه موشن گرافیک در این زمینه.
مجموعه 11 قسمتی موشن گرافیک یک سیاره مریض به توضیح این موضوع میپردازه که تغییرات اقلیمی چیه و تفاوت اون با تغییر آب و هوا چیه؟
همچنین در این مجموعه با بحرانهایی که تغییرات اقلیمی به همراه داره آشنا میشیم و در ادامه به راهکارها و روشها برای مقابله با گرمایش زمین میپردازیم.
قسمت اول این مجموعه توضیحات کلی در رابطه با تغییرات اقلیمی و دچار شدن زمین به این پدیده است.
همونطور که میدونین: زمین منحصر به فرد و زیباست. فرقی نمیکنه از بالا بهش نگاه کنین یا توی جزئیاتش دقیق بشین. زمین سیارهایه که حیات در اون امکانپذیر شده. اما در چند سال اخیر به بیماریهایی دچار شده.
از نشونههای این بیماری تب بالای زمینه...
اصلا میدونین تب زمین چقدر خطرناکه؟!
کافیه بدونین ده سالی که سیارهمون گذروند، هر سال رکورد گرمای سال قبل خودش رو شکست. زمین در حال گذروندن گرمترین روزهای طول تاریخشه. ولی گرمشدن سریع زمین، فقط یه بخش کوچک از اتفاقات ناگواریه که اسمش «تغییرات اقلیمی»ست.
چی یا کی باعث درجه حرارت بالا و تب زمینه؟ منظور از "تغییرات اقلیمی" چیه؟ ما انسانها چه نقشی توی به وجود اومدن این تغییرات داریم؟ وظایف ما در توقف یا اصلاحشون چیه؟ کجای راه رو اشتباه داریم میریم که زمین داره از جانب ما درد میکشه؟ آیا راهی برای التیام زمین و حیات ساکنانش داریم یا باید برای از بین رفتن حتمیِ زندگی روزشماری کنیم؟!
در این ویدیوها به دنبال روشن کردن جواب اینجور سوالها هستیم.
اول باید ببینیم چه تفاوتی بین بالا و پایین رفتن دما به صورت عادی و پدیدۀ "تغییرات اقلیمی" وجود داره؟
بعد روشن میکنیم که گاز کربندیاکسید چیه و تجمعش توی جو زمین چه خطر مرگباری داره که اونو تبدیل به نقش اولِ بسیاری از بحرانهای آینده میکنه؟
در ادامه شواهد و نتایجی رو با هم بررسی میکنیم تا شما قانع بشین زمین داره خیلی بیشتر و سریعتر از چیزی که فکر میکنین گرم میشه.
سپس تاثیراتی که گرمایش زمین روی زندگی همۀ انسانها و کشورهای مختلف میذاره رو با هم دنبال میکنیم. مثل از دست دادن منابع آب، از بین رفتن خاک و ... . نشون میدیم چطور تندبادهای شدیدتر، طوفانهای مخربتر و دمای بالاتر، ادامۀ زندگی روی کرۀ زمین رو "غیرممکن" میکنه. و میفهمیم نه فقط روی زمین رنگ عوض میکنه؛ که با روند فعلی، حتی اقیانوسها و دریاها هم شانسی برای دوام آوردن ندارند.
درسته که تغییرات اقلیمی، یه مجموعۀ بزرگ از مشکلات ریز و درشته که به سرعت در حال اتفاق افتادنه، اما با هم به دنبال راهی خواهیم گشت که بتونیم جلوی بدترین اتفاقات ممکن رو در آینده بگیریم.
چطور؟
کار اصلیای که باید برای جلوگیری از تغییرات اقلیمی بکنیم اینه که دخالتهای کمتری در چرخۀ حیات بکنیم. مثلاً سادهترینش توقف تولید گاز کربن دیاکسیده. شهرهای شلوغ و آلودۀ امروز ما، با انتخاب راههای جایگزین(انرژیهای پاک)، میتونن هوای زمین رو داشته باشن و ملتهای جهان با اراده و انگیزه، میتونن جلوی تبدیل شدن بحرانهای محیط زیستی به فاجعه رو بگیرن... سبکزندگی و شغلهای جدیدی رو درست کنند که از انرژیهایی پاک استفاده میکنن.
و مهمتر از همه: در این مجموعه یاد میگیریم با زندگیِ روزمرۀ خودمون بخشی از راه حل نجات چرخۀ حیات باشیم. اون هم با انجام کارهای به ظاهر کوچک که میتونه تاثیر بزرگی در کاهش دمای زمین و بهبود یافتنش بکنه.
معطل چی هستید؟ بیاید تا بیش از این دیر نشده شروع کنیم!
قسمت دوم رو میتونین اینجا مشاهده کنین.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.