میکروپلاستیکها؛ تهدیدی پنهان برای سلامت ما
میکروپلاستیکها، ذرات کوچکی که از فرسایش لاستیکها و تجزیه زبالهها به هوا میروند، میتوانند تهدیدی جدی برای سلامت انسانها باشند؛ از ناباروری گرفته تا سرطان و بیماریهای تنفسی.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که لاستیکهای خودروها و زبالههایی که در اطراف میبینیم، ممکن است سلامت ما را تهدید کنند؟ کارشناسان هشدار میدهند که این مواد میتوانند ریزپلاستیکهایی را وارد هوا کنند که مشکلاتی مانند ناباروری، سرطان روده بزرگ و بیماریهای تنفسی ایجاد کنند.
به پژوهش چرخه حیات در گزارش ایسنا آمده است که این نگرانیها مدتهاست در مورد ریزپلاستیکها، ذرات کوچکی که در لوازم آرایشی، خمیردندانها، ظروف غذا و حتی لباسها وجود دارند، مطرح شده است. این ذرات، که اندازهای کوچکتر از یک دانه برنج دارند، به سلولهای بدن آسیب میزنند، التهاب ایجاد میکنند و تعادل میکروبیوم روده را به هم میریزند.
محققان دانشگاه سانفرانسیسکو پس از بررسی ۳۰۰۰ مطالعه، به این نتیجه رسیدند که ریزپلاستیکها سلامت باروری، گوارش و تنفس را تهدید میکنند. آنها حتی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و ریه میشوند.
این تحقیقات نشان میدهند که ریزپلاستیکها به کیفیت اسپرم، سلامت بیضهها و سیستم ایمنی بدن آسیب میزنند. همچنین اثرات منفی این ذرات روی فولیکولهای تخمدانی، هورمونهای باروری، رودهها و حتی عملکرد ریهها به اثبات رسیده است.
تریسی جی. وودروف، متخصص زنان و زایمان و نویسنده ارشد این مطالعه، میگوید: «ریزپلاستیکها اساساً آلودهکنندههای هوای ما هستند و همه ما میدانیم که این نوع آلودگی مضر است.»
محققان دانشگاه سانفرانسیسکو همچنین اشاره کردهاند که یکی از منابع اصلی انتشار ریزپلاستیکها، فرسایش لاستیکهای خودرو در جادههاست. این لاستیکها با اصطکاکی که ایجاد میکنند، ذرات ریزپلاستیک را به هوا میفرستند، که انسانها با استنشاق این ذرات، آنها را وارد بدن خود میکنند. مطالعات نشان میدهند که هر ساله بین ۳۹ تا ۵۲ هزار ذره ریزپلاستیک وارد بدن هر فرد آمریکایی میشود.
وجود ریزپلاستیکها در بدن انسان در مکانهایی مانند جفت، ریه، کبد، ادرار، شیر مادر و خون تایید شده است.
طبق گزارش ایندیپندنت، ریزپلاستیکها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: اولیه و ثانویه. ریزپلاستیکهای اولیه بهطور عمدی در محصولات مختلف استفاده میشوند، مثل میکروبیدها در کرمها و ژلهای لایهبردار. از طرفی، ریزپلاستیکهای ثانویه زمانی تشکیل میشوند که پلاستیکهای بزرگتر تجزیه شده و به ذرات ریز تبدیل میشوند.
گزارشهای جهانی نشان میدهند که در حال حاضر، شرکتها، سالانه نزدیک به ۴۶۰ میلیون تن پلاستیک تولید میکنند و پیشبینی میشود که این رقم تا سال ۲۰۵۰ به ۱.۱ میلیارد تن برسد.
آلودگی میکروپلاستیک؛ تهدیدی جدی برای محیط زیست
با رشد بیوقفه تولید پلاستیک و استفاده بیش از حد از این مواد در صنایع مختلف، امروزه مشکلی جهانی به نام "میکروپلاستیکها" ظهور کرده است. این ذرات ریز، بهراحتی در محیط پخش میشوند و به دلیل اندازه کوچک و عدم تجزیه در طبیعت، به یکی از چالشهای اصلی محیطزیست تبدیل شدهاند. اما آنچه که شاید کمتر مورد توجه قرار گرفته، اثرات این ذرات بر سلامت انسان است.
میکروپلاستیکها در بسیاری از محصولات روزمره مانند لوازم آرایشی، خمیردندانها، پوشاک و حتی مواد غذایی یافت میشوند. این ذرات میتوانند وارد بدن انسان شوند و مشکلات جدیتری ایجاد کنند. تحقیقات نشان میدهند که این مواد قادرند به سیستمهای حیاتی بدن آسیب بزنند و حتی عملکرد سیستم ایمنی، باروری، و گوارش را تحت تاثیر قرار دهند. از ناباروری گرفته تا بیماریهای رودهای و سرطان، میکروپلاستیکها به تدریج تهدیدی جدید برای سلامت انسانها و موجودات زنده هستند.
علاوه بر تاثیرات مستقیم بر انسانها، میکروپلاستیکها به طور فزایندهای به اکوسیستمهای طبیعی آسیب میزنند. این ذرات به راحتی به داخل آبها و خاکها نفوذ کرده و بر زنجیره غذایی تاثیر میگذارند. موجودات دریایی که این ذرات را میبلعند، نه تنها آسیبهای جسمی میبینند، بلکه این مواد به بدن انسانها هم منتقل میشود، زیرا بسیاری از ما از این موجودات به عنوان منابع غذایی استفاده میکنیم.
از آنجایی که آلودگی میکروپلاستیک در حال گسترش است، تلاش برای کاهش تولید و مصرف پلاستیک، مدیریت بهتر پسماند و تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است. این تغییرات میتوانند به جلوگیری از بروز مشکلات جدیتر در آینده کمک کنند.
برای اطلاعات بیشتر، میتوانید مقاله ما را در مورد تاثیر میکروپلاستیکها بر سلامت انسان را مطالعه کنید.
مطالب مرتبط
نظرات
دیدگاههای ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهدشد.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.