به بیان ساده، یکی از مزایای استفاده از کود کمپوست، بهبود کیفیت خاک است که موجب میشود خاک بتواند هوا، مواد مغذی و رطوبت را بهتر حفظ کند و در نتیجه، گیاهانی سالمتر و پررونقتر رشد یابند. علاوه بر این، با تولید و استفاده از کمپوست، به جای مشارکت در دفن زبالههای جامد در طبیعت، در فرایند بازیافت و جلوگیری از آسیب پسماند به محیط زیست سهمی خواهیم داشت.
کود کمپوست چگونه به تغذیه، هوادهی و آبرسانی خاک کمک میکند؟
کمپوستسازی به روشهای زیر این مزایا را فراهم میکند:
ساختار خاک
کمپوست به ادغام عناصر غیرآلی مانند ماسه، سیلت و رس با مواد آلی مانند کمپوست و هوموس کمک میکند. این مواد با هم تودهها یا گروههایی از ذرات سست را تشکیل میدهند که توسط کمپوست و کرمهای خاکی به هم متصل شدهاند. این ترکیب یک بافت خاک "ترد" و ایدهآل ایجاد میکند که هم زهکشی خوبی دارد و هم قابلیت حفظ آب را بالا میبرد و به ریشههای جوان اجازه میدهد به راحتی به سطح نفوذ کنند. افزودن کمپوست، بهویژه به خاکهای بسیار رسی یا شنی، زیرساختی سالمتر ایجاد میکند که امکان گردش هوا را نیز فراهم میآورد.
یکی دیگر از مزایای کمپوست، کاهش فرسایش خاک است. کمپوست ذرات فشرده خاک رس یا سیلت را شل میکند و به ریشهها اجازه میدهد که راحتتر پخش شوند و در نتیجه از فرسایش جلوگیری میکند. علاوه بر این، کمپوست همزمان با کاهش فرسایش، ظرفیت نگهداری آب خاک را نیز افزایش میدهد. افزودن پنج درصد مواد آلی میتواند ظرفیت نگهداری آب خاک را چهار برابر کند. کاهش روانآب سطحی خاک، از آلودگی آب ناشی از کود، آفتکشها و سایر روانآبهای شیمیایی جلوگیری میکند و به حفاظت از منابع آبی ما کمک میکند.
حفظ مواد مغذی
افزودن کود کمپوست نیتروژن، فسفر و پتاسیم را به خاک اضافه میکند و همچنین ریزمغذیهایی مانند منگنز، مس، آهن و روی را فراهم میسازد. اگرچه این ریزمغذیها فقط به مقدار کمی مورد نیاز هستند، اما نقش مهمی در سلامت کلی گیاه دارند. کودهای تجاری اغلب فاقد این ریزمغذیها هستند، بنابراین کمپوست یک منبع ارزشمند برای تأمین این عناصر مفید است. با تجزیه کمپوست، برخی از مواد مغذی سریعتر آزاد میشوند، در حالی که برخی دیگر به عنوان کود آهستهعمل میکنند. هرچه ترکیبات کمپوست متنوعتر باشند، طیف گستردهتری از مواد مغذی نیز آزاد میشود. همچنین، اصلاح خاک با کمپوست به تنظیم pH خاک کمک کرده و آن را به محدودهی ایدهآل برای جذب بهتر مواد مغذی توسط گیاهان میرساند.
باغهایی که با کمپوست اصلاح شدهاند، کرمهای خاکی، هزارپا، حشرات بذر و کرمهای قرمز را جذب میکنند. حضور این موجودات نشاندهنده وجود مواد آلی در حال تجزیه است و حاکی از یک اکوسیستم متعادل و سالم است. کمپوستی که بهطور عمده در چمن استفاده میشود، نشان داده شده است که در کاهش بیماریهای قارچی مؤثر است. در نهایت، کمپوستسازی مقرونبهصرفه بوده و استفاده از آن در باغها باعث کاهش هزینههایی مانند جمعآوری زباله، خرید آفتکشها و... میشود و یک وضعیت برد-برد برای محیط زیست و کشاورز فراهم میآورد.