منطقه سرچاه عماری در خوسف، استان خراسان جنوبی، سالها در معرض بادهای شدید و هجوم شنهای روان قرار داشت. این شرایط سخت نه تنها باعث پر شدن منازل و خیابانها از شن و ماسه میشد، بلکه کشاورزی و دامداری منطقه را نیز به طور جدی تهدید میکرد. با بسته شدن مکرر جادهها و تخریب زمینهای زراعی، زندگی ساکنین روستا به چالش کشیده شده بود.
در این راستا، اداره منابع طبیعی خراسان جنوبی با کاشت ۸۰۰۰ نهال و بوتههای بیابانی، راهکاری نوین برای مقابله با این معضل اتخاذ کرد. این گیاهان به عنوان بادشکن طبیعی عمل میکنند و با تشکیل دیوارهای سبز در مقابل بادهای شدید، جریان شن و ماسههای روان را متوقف کردهاند. گیاهان بادشکن از ورود شن و ماسه به روستا و مزارع جلوگیری میکنند.
اهمیت این گیاهان در مقابله با بادهای کویری به حدی است که علاوه بر حفظ خانهها و جادهها از ماسههای روان، با ایجاد یک محیط پایدارتر، موجب احیای کشاورزی و تامین علوفه برای دامها شده است. این طرح نه تنها به بهبود کیفیت زندگی مردم منطقه کمک کرده، بلکه از مهاجرت روستاییان نیز جلوگیری کرده و به بازگشت ثبات به این منطقه کمک شایانی کرده است.
همانطور که پیشتر اشاره شده بود، پوشش گیاهی و درختان میتوانند به تثبیت شنهای روان کمک کرده و از تشکیل گرد و غبار جلوگیری کنند. با این حال، در جزیره قشم، جزیره هرمز و بندرعباس به دلیل نبود این پوشش، شاهد افزایش چشمگیر گرد و غبار هستیم که زندگی مردم و کیفیت هوا را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
فیلمهای تهیهشده از این مناطق به وضوح نشان میدهند که عدم توجه به توسعه و حفظ پوشش گیاهی، چگونه این مناطق را در معرض مشکلات ناشی از گرد و غبار قرار داده و بار دیگر ضرورت اقدام فوری برای حفاظت از محیط زیست را به تصویر میکشد.