مزرعهی کوچک، زندگی خوشمزهتر!
فرانسه به عنوان یکی از کشورهای پیشران اتحادیه اروپا با چرخش از مزارع تککشت و بزرگ به سمت حمایت از مراتع کوچک، چوپانان و کشاورزان ارگانیک، تصمیمی سبز و آیندهنگرانهای را اتخاذ کرده است که در زمینههای مختلفی از جمله افزایش کیفیت غذایی و پایداری محیط زیست بسیار موثر است.
فرانسه پس از ۴۶ سال حمایت یارانهای از مزرعهداران ثروتمند از سال ۲۰۰۹ تصمیم گرفت بهسوی کشوری سبزتر و عادلانهتر گام بردارد. پاریس اعلام کرده بود که در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۰ درصد از مالیات چند میلیارد یورویی اروپاییان را که پیش از آن به مزارع تک کشت و بزرگ ارائه میشد، صرف اعطای پول نقد به کشاورزان تپه کار، چراگاههای مرتعی، چوپانان و کشاورزان ارگانیک شود. این تصمیم پایانی بر سیاست دوگانهی فرانسه است که همیشه اعلام کرده از مزارع خانوادگی و کیفیت غذایی حمایت میکند ولی در مقام عمل از زمینداران بزرگ و ثروتمند غلات در شمال، مرکز و شرق فرانسه که از کود و سم زیادی در مزارع استفاده میکنند، پشتیبانی کرده است.
با اینکه فرانسه ازنظر وسعت پنجمین کشور اتحادیه اروپا در عدم استفاده از ترکیبات شیمیایی است، ولی ازنظر تولید محصولات ارگانیک از سایر کشورهای اروپا عقب مانده است. تنها دو درصد از مزارع فرانسه رسماً بهعنوان ارگانیک شناخته میشوند و در این مزارع سم و کود شیمیایی استفاده نمیشود. رئیسجمهور این کشور اعلام کرده بود که نسیم مصلحت به سمت روستاها وزیدن میگیرد و حمایت از این مناطق آغاز خواهد شد و دراینباره اظهار کرده بود:« من دیگر نمیتوانم مسیر نادرستی که تا قبل از این طی میشده را ادامه دهم. ما مزارع پرورش دامی داریم که در حال رنج کشیدن هستند. ما نواحی تپهای داریم که در مشکلات فراوانی هستند».
کشاورزی ارگانیک در مراتع کوچک و محلی دارای محاسن متعددی هستند که از حیث محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی تاثیرات مثبت زیادی بر جامعه خصوصا قشر روستایی خواهد داشت.
به لحاظ همراستایی محصولات ارگانیک با محیط زیست، پایداری بهتری در طبیعت و مصرفکننده وجود خواهد داشت.
از منظر اقتصادی، با کوچکتر شدن مراتع، فعالیت کشاورزی چابکتر و با کیفیت بهتری صورت خواهد گرفت و اینچنین بهرهوری بالاتر و اقتصادی بهتر شکل خواهد گرفت.
در زمینه فرهنگی و اجتماعی نیز با فراهم شدن موقعیت کشت و کار در مراتع، مهاجرت به شهرها کاهش یافته و منجر به ثبات زندگی روستایی و جلوگیری از افزایش تراکم زندگی شهری با مصائب و معضلات زیست سخت مهاجرت به شهرهای پرجمعیت صنعتی میشود.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.