اخلاق در کشاورزی؛ چالشها و فرصتهای تأمین امنیت غذایی در ایران
سیدمجتبی خیامنکویی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه ۲۵ تا ۳۰ درصد از ۱۳۳ میلیون تن محصولات تولیدی ایران به دلیل ضایعات و اسراف هدر میرود، باید گفت که این مقدار میتواند نیاز غذایی یک سوم از جمعیت ایران را تأمین کند!!!
به گزارش چرخه حیات، پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، در نخستین همایش ملی اخلاق در کشاورزی که با حضور وزیر جهاد کشاورزی، نماینده ولیفقیه در وزارت، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، و محققان و اساتید ۳۰ سازمان و موسسه علمی برگزار شد، سیدمجتبی خیامنکویی عنوان کرد: تنها با اسراف یک قاشق برنج در روز توسط هر ایرانی، غذایی که معادل واردات سال جاری برنج ایران است هدر میرود، که میتوانست غذای ۵۰۰ هزار نفر را تأمین کند!!!
با وجود پیشرفتهای علمی و فناوری، بسیاری از مشکلات امروز بشر به دلیل عدم رعایت اصول اخلاقی است. به عنوان مثال، فناوری هستهای که از ۷۰ سال پیش در کشاورزی به کار گرفته شده و نقش مهمی در بهبود تولید دارد، توسط کشورهای استکباری به عنوان سلاح کشتار جمعی استفاده میشود.
وی افزود: هر جا که از اخلاق فاصله بگیریم، شاهد سقوط خواهیم بود. یکی از دستاوردهای بزرگ جمهوری اسلامی پس از انقلاب، تدوین اولین سند امنیت غذایی کشور است که به کشاورزی ایران جهت درست داده است.
خیامنکویی با اشاره به نقش مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر نهادها در تدوین این سند، خاطرنشان کرد: همایش ملی اخلاق در کشاورزی نیز به منظور اجرای سیاستهای این سند برگزار شده است. یکی از اهداف مهم این سند، هماهنگی و سیاستگذاری برای تولید، عرضه و مصرف غذای حلال در تمام مراحل زنجیره تولید است.
وی در پایان تأکید کرد که رعایت کرامت انسانی، تأمین غذای کافی و سالم، پرهیز از اسراف و ارتقای کیفیت غذا از مهمترین اهداف سند امنیت غذایی است و این امر یکی از چالشهای اساسی پیش روی محققان جهاد کشاورزی در آینده خواهد بود.
هر ساله در ایران، غذای مورد نیاز 15 میلیون نفر هدر میرود.
سالیانه 35 میلیون تن غذا در ایران هدر میرود. این عدد را چند بار تکرار کنید. حتی بدون تکرار هم، بزرگی آن شگفتآور است. این میزان معادل غذای مورد نیاز 15 میلیون نفر است. یعنی چیزی حدود دو برابر جمعیت شهر تهران!!!
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که سهم شما از این هدر رفت چقدر است؟ بله، شما! بیایید واقعبینانه به این مسئله نگاه کنیم.
طبق گزارش ایسنا، هدر رفت مواد غذایی شامل موارد متنوعی است، از ضایع شدن محصولات کشاورزی گرفته تا دور ریز غذا در خانهها، رستورانها و دیگر مکانها. آمار نشان میدهد که 30 درصد از این ضایعات مربوط به نان است، 30 تا 50 درصد به میوهها و سبزیجات اختصاص دارد، 10 درصد مربوط به برنج و 25 درصد نیز شامل خرما میشود.
Tom Watt Smith
Drowning in Plastic سفری تکاندهنده به قلب بحران پلاستیک است که هر ساله میلیونها تن از آن وارد اقیانوسهای جهان میشود. این مستند با تصاویری گیرا و بررسیهای علمی دقیق نشان میدهد که چگونه زبالههای پلاستیکی، از جمله میکروپلاستیکها، زندگی دریایی و زیستکره ما را تهدید میکنند. از بستر دریاها تا موجودات کوچک و بزرگ، همه تحت تأثیر این ذرات پلاستیکی ریز و خطرناک هستند که حتی به زنجیره غذایی انسان هم راه یافتهاند. آیا میتوان راهحلی برای این معضل یافت؟...
سارا قبادی، فرهاد خسروانی
بیش از 60 درصد از پسماندهای تولیدی شهر تهران را پسماندهای فسادپذیر (تر) تشکیل میدهد. مدیریت این پسماندها از دیدگاه زیستمحیطی اهمیت قابل توجهی دارد.