یکی دیگر از شگفتیهایی که به تازگی کشف شده و جامعۀ علمی و زیست محیطی را با تغییر زاویه نگاه جدّی مواجه کرده است عملیات پمپاژ رطوبت توسط درختان است.
این نظریه به زبان ساده در صدد بیان این نکته است که رطوبت جوّی تولید شده توسط جنگلها فقط در حوضۀ آبریز محلی خودشان باقی نمیماند: و در واقع بیشترش به وسیلۀ باد به سائر مناطق، کشورها یا حتی قارههای دیگر منتقل میشود و با مکشی که به خاطر جنگل صورت میگیرد دوباره هوای مرطوب و ابر به سمت مناطق درختکاری شده کشیده میشود.
مقالهای که نظریۀ «پمپ بیوتیک» برای اولین بار در آن ارائه شد به نوبۀ خود حواشی جالبی داشت. این نظریه یک اصل فیزیکی جدید را بر اساس شواهدی که به دست آورده است اثبات میکند: تراکم هوا باعث ایجاد جریانهای هوا میشود نه دمای آن. این نظر که در تقابل با نظریات قدیمی در فیزیک بود باعث برآشفته شدن فضای علوم تجربی شد. چرا که با اثبات این نظریه این جنگلها هستند که نقش اصلی در انتقال ابر و بارش باران در سائر نقاط را ایفاء میکنند. به همین دلیل این مقاله تا دو سال و نیم پس از پذیرفته شدن توسط مرجع علمی Atmospheric Chemistry and Physics (شیمی و فیزیک اتمسفر) چاپ نشد و در هنگام چاپ نیز یادداشت بلندی توسط تحریریۀ این مجله به آن پیوست شده بود که دلیل چاپ این مقاله را علیرغم وجود مخالفتهای شدید، عدم وجود اشتباه در نظریۀ ارائه شده دانستند و از دانشمندان درخواست کردند در صورتی که استدلال علمی برای رد این نظریه دارند به مجله ارسال کنند.
متن کامل این مقاله را از لینک زیر دریافت کنید.